Gotland Gastronomy - en långhelg fylld med mat och dryck

Förra året tittade den första sparrisen upp ur jorden den 19 april och några dagar senare, mellan 26-29 april, startade Gotland Gastronomy - en långhelg fylld med mat och dryck!

Vi är ju kända för våra fina produkter och fantastiska krogar så Initiativtagaren Frida Domnauer gladdes åt att hela ön från öst till väst och norr till söder var inblandade i festivalen och programmet fick hela 92 punkter runt om på ön. 

                                                                                                     -       Hela ön blev ett utflyktsmål – precis som det var tänkt!

 

Från torsdag till söndag var festivalen öppen och alla aktörer skötte sina egna arrangemang och tog hand om alla gäster som besökte dem, en del programpunkter behövde man boka och en del var bara att droppa in på. Schemat för de olika arrangemangen följde man genom Gastronomys hemsida och sociala medier. Programmet var fyllt med massor av aktiviteter och då kunde man besöka olika mat- och dryckesproducenter och restauranger på Gotland.

Några axplock från öns olika mat, dryckesproducenter och restauranger och dess upplevelser var:

Kakkalas vid Kattlunds, Grötlingbo som dukade upp i salen med gott hembakat i form av skarpskyttar, bullar, tårtor och pirrvittar. De berättade om hur de skrev boken Favoritrecept från södra Gotland.
Traditioner och annat skoj man hade för sig förr i världen på Kattlunds.

I Hablingbo hos  Magazin1 fick man förutom god mat även smak av chili som odlades av Överstekvarn samt smaka på öl från Burgsviks Bryggeri.

Att en del aktörer gick ihop och körde sina arrangemang tillsamans är även det något Gotland Gastronomy värnar om – vi gör detta tillsammans!

Hos Gotlandsgårdens konfektyr i När fick man veta många hemligheter om hennes choklad, samt så fick även många turen att uppleva När en härlig vårhelg.

 

På västra sidan kunde man bla få sparris glass hos Djupvik Resort och vidare in mot Visby kunde man sedan göra flera olika stopp, för att sedan mot kvällen avnjuta av en fantastisk meny hos Lilla Bjers samt höra om deras odlingar.I Visby kunde man köpa teplantor hos Kränku, plantorna kom från Camellias Sinensis och många restauranger hade speciella menyer för denna helg.

Värdshuset Lingården bjöd på en ofiltrerade sanningen om vin.

Creperie & Logi tog oss på en resa bland fransk cider och på restaurang Italienaren bjöd in till en resa genom Emilia Romagna bla.

Vidare norrut så bjöd Prima Gård in till Burgers and Beer och köksmästare Martin & bryggarmästare Kalle höll en gastronomisk upplevelse.

                                                                                                                                                               Fårögården öppnade upp inför helgen och Gåsemora gav mersmak av Fårö i vårtider.

 

 

På vägen hem från Fårö kunde man stanna till i Stenkyrka hos ett litet Creperie och njuta av en galette i vårsolen, med ramslök och gotlandssparris i samarbete med Gotlandsägg och vidare öster ut hos Smakrike Krog och Logi sattes en femrätters meny ihop.

Det är omöjligt att få in alla aktörer, men vi kan bara säga att helgen var på alla sätt helt fantastiskt och vi ser så fram emot att få göra om detta mer er alla i år, även alla nya aktörer.

Tanken är ju att Gotland Gastronomy  ska bli ett årligt återkommande evenemang som blir en ny reseanledning till ön.

 Även att gotlänningar passar på att åka runt på de olika evenemangen på hela Gotland. 

– Vi vill ju lyfta hela Gotland!